Personal | Waarom ik ervoor koos om de documentaire 'Emma wil leven' niet te kijken

vrijdag, november 25, 2016
Misschien heb je het meekregen en misschien ook niet. Maar afgelopen dinsdag 22 november was de documentaire 'Emma wil leven' te zien op NPO 3. Emma Caris wilde graag dat er een documentaire gemaakt zou worden van haar strijdt tegen Anorexia Nervosa. Een documentaire over haar herstel of een documentaire over hoe je aan deze ziekte kunt overlijden. In dit artikel vertel ik waarom ik ervoor gekozen heb om deze documentaire niet te kijken.

- Allereerst wil ik een disclaimer vastleggen:
Ik vertel in dit artikel waarom ik deze documentaire expres niet heb gekeken. Dit betekent niet dat dit een negatieve "snauw" is naar Emma en haar ouders. Ik heb namelijk heel veel respect dat je zo'n (keigoede) documentaire kunt maken, terwijl het wel over je kind gaat. Ook kan dit voor sommige mensen juist heel veel inzicht geven en wordt er nu ook een gesloten boek open gedaan, door echte beelden te laten zien. Want veel mensen hebben er toch een ander beeld van. Ik wil met dit artikel ook echt niet zeggen dat jullie deze documentaire niet moeten kijken. Maar ik heb deze keuze gemaakt en ik wil wel graag vertellen waarom. Nog één ding: in dit artikel noem ik het woord 'eetstoornis 'liever niet, want ik heb echt een hekel aan dit woord, ook vind ik dit (persoonlijk) heel denigrerend... -

Heb je dus nu het idee dat dit geen artikel voor jou is, klik dan alsjeblieft dit artikel weg en klik op een van mijn andere leuke artikelen!

Even wat informatie over de documentaire:
Emma Caris wordt op 12-jarige leeftijd gediagnostiseerd met Anorexia Nervosa. Ze gaat in behandeling en uiteindelijk is ze op haar 18e uitbehandeld, ze heeft nog maar één wens: naar een kliniek in Portugal. Dat is haar laatste kans om te overleven. Daar krijgt ze een opleving en ze besluit om toch (proberen) te gaan eten. Maar haar schade aan haar lichaam is te groot en uiteindelijk overlijdt ze aan haar ziekte.

Je zou dus denken, zo'n documentaire: steengoed! Ja dat zal inderdaad wel, want ik las dat er zo'n 651.000 mensen naar deze documentaire gekeken hebben. Ook was heel social media in rep en roer over de heftige en verdrietige beelden. Normaal gesproken hou ik heel erg van films, boeken en artikelen over waargebeurde verhalen en vind ik het juist mooi als er ook echte beelden in verwerkt zitten. Maar deze documentaire heb ik expres afgeslagen.
Dit met een reden, omdat deze documentaire te dicht bij komt bij mijn eigen problemen. Bij mijn eigen eetprobleem.
Eating disorder
Ik loop namelijk zelf ook al jaren hiermee rond en het gaat nu steeds beter. Het is er altijd, dat wel, maar ik ben met vergelijking tot een jaar geleden een stuk beter en sta weer (iets) stabieler in het leven. Nu vragen jullie je zeker af welke vorm ik heb, Anorexia Nervosa of Boulimia Nervosa. Hier geef ik geen antwoord op, ik noem mijn eetprobleem gewoon een eetprobleem. De reden hiervoor is dat ik anders in hokjes wordt gestopt en dat iedereen alleen maar kijkt naar de kenmerken die bij die naam horen en als je net iets anders bent, ja dan valt het wel mee.
-Ik wil hier in een ander artikel dieper op in gaan, als daar vraag naar is.-

Misschien snappen jullie nu al iets beter waarom ik deze documentaire niet heb gekeken. Maar er zullen natuurlijk nog steeds vragen zijn en een kan ik wel raden: 'Is het niet mogelijk dat deze documentaire je juist helpt en dat het je laat afschrikken?'
Het antwoord hierop is: nee. Dit weet ik uit eigen ervaring. Ik weet dat dit mij juist weer aan het denken zet en dat ik weer terug wil naar die tijd. Ja het klinkt heel erg tegenstrijdig, ik weet het, het is ook heel moeilijk uit te leggen en anderzijds te begrijpen voor de mensen die er nieuw in zijn. Ik neem dat ook niemand kwalijk.
Maar ik heb overlegd met mijn moeder en zij vond dit ook geen slim idee. Zij is natuurlijk ook bang dat alles weer helemaal opnieuw begint, terwijl het nu net zo goed gaat. Zij weet hoe ik ben en zij weet ook dat ik dan weer in mijn oude patroon ga vallen, omdat het mij weer aan het denken zet.

Voor mij is het aan alle kanten beter dat ik de documentaire niet kijk. Ook al ben ik er wel nieuwsgierig naar...

Natuurlijk hoop ik dat deze documentaire andere mensen wel kan helpen, met of zonder eetprobleem. Er zijn namelijk heel veel taboes die maar eens open gegooid moeten worden. En misschien schrikt dit voor sommige mensen met een eetprobleem wèl af.
Verder heb ik echt heel veel respect voor de ouders van Emma en de makers van de documentaire. De laatste wens van Emma om een documentaire te maken over haar, is een slimme keuze geweest. Ook heeft iedereen gedaan wat diegene kon, maar soms is de ziekte te sterk.

Als jullie interesse hebben in meer van dit soort persoonlijke artikelen, laat het mij vooral weten. Als ik weet dat het jullie interesseert, kan ik ook updates schrijven of filmen. Want dit is lang niet wat mij allemaal bezig houdt (op dit moment).

Beat Eating disorders
Ik wil jullie heel erg bedanken voor het lezen van dit artikel. Wees niet bang om jouw mening te vertellen over deze documentaire in de comments, ik vind het namelijk interessant om te lezen wat het met mensen doet.

Follow me:
💄Twitter
💄Youtube
💄Shop
💄Snapchat - Amberveltenx
 
See you by the next article,
Amber van Elten

Bron: NPO 3, Rtl nieuws, AD

6 opmerkingen:

 1. Goede keuze! je moet eerst aan jezelf denken. Ik heb hem gisteren terug gekeken en ik vond het heftig. Ik hoop van harte dat mijn beide kinderen deze ziekte niet krijgen. Voor jou sterkte! Ik hoop van harte dat je het overwint.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik hoop dat voor uw dochters hetzelfde! Dit wens ik niemand toe.
   En dank u wel voor uw positieve reactie.

   Verwijderen
 2. Prachtig geschreven meis!
  Respect❤

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een mooi en eerlijk artikel. Ik zou graag meer willen lezen!

  De documentaire vond ik zelf heel heftig, confronterend dat het zo ver kan gaan. Ik heb op de bank zitten huilen omdat het me raakte.

  Als ik het zo lees ben je op de goede weg, hou vol!

  Liefs Sylvia

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat een super lieve reactie! Dankjewel voor je medeleven. Ik zal kijken of ik wat vaker een update artikel kan posten of een artikel met uitleg etc. Dankjewel voor je meedenken :)

   Verwijderen

© COPYRIGHT 2017 lavieofbeauty.nl. Mogelijk gemaakt door Blogger.